«Μαύρη ημέρα για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά»

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Εκφράζομε την βαθειά μας θλίψη, την προσωπική, του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεώς μας και του ευσεβούς Λαού για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας περί της μετατροπής της «Αγίας Σοφίας» σε τζαμί και ενώνομε την φωνή της διαμαρτυρίας μας με όλο τον πολιτισμένο κόσμο για το θέμα αυτό. Η παραπάνω απόφαση είναι πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο. Το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ο τόπος αγάπης, ειρήνης και φιλίας Λαών και θρησκειών, μετατρέπεται και πάλι σε τζαμί.

Κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών συνθηκών από την Τουρκία και παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων συνθέτουν την συγκεκριμένη κίνηση της γείτονος χώρας.
Το σύμβολο της παγκοσμίου Ορθοδοξίας, η μεγάλη Εκκλησιά της Ρωμηοσύνης, με τα μοναδικά ψηφιδωτά που μαρτυρούν το ύψος του πολιτισμού και της αναγωγικής Ορθοδόξου τέχνης, επιστρέφει στο καθεστώς της πνευματικής δουλείας.

Η «Αγία Σοφία» είναι σύμβολο της Πόλης, η οποία εφώτισε την οικουμένη, η οποία «οικουμένη» εν πολλοίς δυστυχώς δεν αναγνωρίζει αυτήν την μεγίστη ευεργεσία.
Όμως από τους θόλους της Αγιά Σοφιάς και τις ιστορικές αψίδες, ο,τι και αν συμβή, θα προβάλλουν με τον δικό τους τρόπο, ψηφιδωτά και χρυσολάμποντες Άγγελοι, Ευαγγελιστές και Άγιοι της Ορθοδόξου πίστεως.

Η Αγία Σοφιά θα παραμείνη για τους Ορθοδόξους Έλληνες, για τους Ρωμηούς, όπου γης, το κέντρο της υπ’ ουρανόν, ο επίγειος ουρανός, ο της οικουμένης οφθαλμός, ο μέγας της χριστιανοσύνης Ναός, ο απαράμιλλος σε κάλλος τόπος της Ορθοδοξίας.Έτσι θα ζη στις καρδιές κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, αδιακρίτως φυλής, γλώσσης και θρησκείας, αφού για Ναός θεμελιώθηκε, ως Ναός ανηγέρθη και ως Ορθόδοξος Ναός καθαγιάστηκε.

Όπως η χάρις του Βαπτίσματος δεν αίρεται, έτσι και η χάρις του Θεού θα παραμένη διαχρονικά στην Αγιά Σοφιά.

Έτσι θα γνωρίζεται ο Μέγας Ναός, ως Αγια- Σοφιά. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξη το όνομά του. Δεν είναι δυνατόν να διαγραφή η ιστορία, ούτε να ξαναγραφή, αφού άπαξ κατεγράφη με κόπους, με αίματα και θυσίες.

Ας εγερθή από την ραστώνη και τον πνευματικό λήθαργο η «πολιτισμένη» ανθρωπότης. Ας μη εθελοτυφλεί η διεθνής κοινότης και ας διαμαρτυρηθούν οι διεθνείς οργανισμοί για τις ωμές και επαναλαμβανόμενες αδικίες εις βάρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ποία άρά γε πρέπει να είναι πλέον η πορεία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση; Ας αναλάβομε και εμείς ως Έλληνες τις ευθύνες μας έναντι της ιστορίας μας και του πολιτισμού.

Η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφιά αποτελεί όχι απλώς πρόκληση, αλλά ύβρη για τον πολιτισμένο κόσμο.

Η 10η Ιουλίου 2020, θα μείνη στην ιστορία με μαύρα γράμματα και θα ελέγχη την παγκόσμια κοινότητα για την χλιαρή πολλάκις και αδιάφορη στάση της για την βάναυση κακοποίηση των χριστιανικών ορθοδόξων μνημείων από την Τουρκία.

Όμως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός. Εκείνος γνωρίζει το γιατί, το πως και το πότε. Εμείς επαναλαμβάνομε με πόνο ψυχής, αλλά με βαθειά την ελπίδα και την πίστη στο Θεό: «Σώπασε κυρά Δέσποινα, και μη πολυδακρύζης, πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα‘ ναι».!!!

https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/ι-μ-πατρών/mayri-imera-gia-tin-pagkosmia-politistiki-klironomia/

One thought on “«Μαύρη ημέρα για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά»”

  1. Εστάλη από το Outlook Ναι είναι μία μαύρη μέρα για τον Χριστιανισμό, μα όσες εκκλησιές κι αν κάνουνε τζαμιά, ο Χριστός παραμένει αληθινός σε Γη και Ουρανό! Και θα έρθει η ώρα με βάση τις προφητείες που είναι καθ’ όλα αληθινές κι Τούρκοι όσοι απομείνουν δεν θα ξέρουν που να βρούνε πατρίδα για να κρυφτούν!

    ________________________________

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s