ΟΜΙΛΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ, 19-04-2020)

Παρατίθενται το απόσπασμα βίντεο από την αναμετάδοση της ΕΡΤ3 καθώς και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της Ομιλίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ προς τους απανταχού της οικουμένης Ορθοδόξους, κατά τον Εσπερινό της Αγάπης στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, την Κυριακή του Πάσχα, 19 Απριλίου 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=o3VuGgy2RVk&feature=emb_logo

Αγαπητοί Χριστιανοί,

Δεν προβλέπεται και δεν είθισται, αλλά αυτήν την ώρα, κάτω από τις εφετεινές δύσκολες για όλους μας συνθήκες, αυτήν την ώρα, που ψάλλουμε τον Εσπερινό της Αγάπης στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου, αυτή την ώρα που τα πάντα στην Κτίση του Θεού ευωδιάζουν Ανάσταση και μύρα, αισθάνομαι και πάλι την εσωτερική ανάγκη να απευθύνω ένα λόγο ενθαρρυντικό σε όλους εσάς, αγαπητοί ακροαταί και τηλεθεαταί, αδελφοί εν Χριστώ Αναστάντι, οι οποίοι εφέτος, «των θυρών κεκλεισμένων … διά τον φόβον» της πανδημίας, κάνετε Πάσχα -ακουσίως, χωρίς να το θέλετε- έξω και μακρυά από τις Εκκλησίες μας.

Τίποτε και κανένας, καμμία φυσική καταστροφή, καμμία πανδημία, κανένας πειρασμός, κανένα ανθρώπινο ή άλλο εμπόδιο, δεν είναι ικανό να μας χωρίσει από την πίστη μας στον Αναστημένο Χριστό.

Η πίστη του Χριστιανού είναι η κινητήριος και η νικητήριος δύναμις αυτού του κόσμου. Η πίστη του Χριστιανού είναι το αληθινό και άσβεστο φως της Αναστάσεως, το οποίο ανάβει από τον πόθο Χριστού.

Η πίστη του Χριστιανού δεν είναι θρησκεία για να αναζητεί την αλήθεια, είναι η αποκεκαλυμμένη Αλήθεια, είναι Ζωή και είναι αιωνιότητα.

Γι’ αυτό και ο λόγος και η σκέψη του Πατριάρχου σας σήμερα -ιδιαιτέρως σήμερα, μια τέτοια μέρα λαμπρή- είναι κοντά σε όλους εσάς, που με υπομονή και λύπη μάς λείψατε εφέτος σωματικά από τις ιερές ακολουθίες στις Εκκλησίες μας. Έρχομαι αυτοπροσώπως σε κάθε σπιτικό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε άνθρωπο. Έρχομαι από το Φανάρι, από το κοινό σπίτι των Πανορθοδόξων, για να σας φέρω το Φως Χριστού, όπως με το παρέδωσαν ακοίμητο, διά  μέσου των αιώνων, μέσα από μαρτύρια, οι Προκάτοχοί μου. Έρχομαι από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, για να εκκλησιάσω όλους σας, και ένα-ένα προσωπικά, στο Μυστήριο της Ζωής.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι μοιραίο να μη γνωρίσει ποτέ, μα ποτέ, Θάνατο! Αλήθεια, υπάρχει Ορθόδοξος που αμφιβάλλει γι’ αυτό; Μπορεί ο Χριστός να νικηθεί από τις δυνάμεις του σκότους; Ίσα ίσα, η Εκκλησία μάς σκεπάζει, μάς προστατεύει, μάς θεραπεύει, χωρίς να έχει ανάγκη την ατομική και «ου κατ’ επίγνωσιν» δυναμική μας. Η Εκκλησία μας θέριευε και γινόταν τρανή και καθιερωνόταν, σε περιόδους διωγμών και Κολοσσαίων. Σήμερα δεν ζούμε τέτοιες συνθήκες. Σήμερα απλώς προστατεύουμε το κύρος της Εκκλησίας μας από άκυρες θεωρίες ένθεν κακείθεν!  

Σήμερα ομολογούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εκκλησία, και σε καιρούς που τα πάντα κλείνουν, ανοίγει την καρδιά της προς όλους! Η δύναμη της Εκκλησίας διαπερνά τις κλειστές πόρτες σπιτιών και ψυχών και γίνεται παρηγοριά και ειρήνη. Η ευλογία της Εκκλησίας είναι πάνω από κάθε πανδημία, διότι είναι επιδημία Θεού!

Η Εκκλησία ζει και θα ζει εις τους αιώνες, χωρίς τέλος, χωρίς τέλμα, χωρίς οσμή θανάτου, αιωνίως, εις το διηνεκές, μέχρι της συντελείας των αιώνων.

Δεν σας λησμόνησα, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, και πώς θα μπορούσα; Τα ξημερώματα, στην πασχαλινή Λειτουργία μας, εδώ στο Πατριαρχείο, μπροστά στην αγία Πρόθεση, στην Προσκομιδή, ο Πατριάρχης σας προσέθετε με στοργή τα φωτεινά πρόσωπά σας στο Δισκάριο, και η καρδιά μου άγγιζε τον πόνο σας. Ο Πατριάρχης πρώτος σηκώνει τον Σταυρό των ημερών μαζί σας. Καταλαβαίνω τον πόνο σας, την θλίψη, τη στενοχώρια που στερηθήκατε αυτές τις όμορφες ιερές ακολουθίες με τη σωματική παρουσία και προσευχή σας μέσα στους Ναούς. Και θέλω να μετατρέψω αυτά τα αισθήματά σας σε αισιοδοξία, σε πίστη, σε εμπιστοσύνη Χριστού! Αγαπάμε τον Χριστό; Τότε έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία Του!

Το λοιπόν, τέκνα εν Κυρίω, αγαπητοί μας, έρχομαι αυτή την πρώτη εσπέρα της αβράδιαστης καινής ημέρας, εις το μέσον σας, «των θυρών κεκλεισμένων», και σας λέγω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τα λόγια του Χριστού: «Ειρήνη υμίν … Λάβετε Πνεύμα άγιον»

και δείτε τας χείρας τας εσταυρωμένας και την λογχευθείσα πλευρά της Μητέρας σας Εκκλησίας, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και μη αποκάμετε.

Η Χάρις του Αναστάντος και η σημερινή χαρά της Παναγίας μας να είναι πλούσιες στη ζωή σας!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!

https://romalewfronimati.blogspot.com/2020/04/19-04-2020.html#more

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s