ΟΤΑΝ «ΑΠΑΝΤΑΣ» ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΣ…

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,

Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Ο γνωστός αρθρογράφος κ. Βασίλειος Ευσταθίου, Δρ. Φυσικός, πτ. Θεολογίας (Τμ.Κοιν.Θ.ΕΚΠΑ), θεώρησε σκόπιμο να μου απαντήσει για λογαριασμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου.

Διάβασα με προσοχή την δήθεν απάντηση, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αποσπασματική παράθεση παραγράφων, προτάσεων, φράσεων ή και μεμονωμένων λέξεων του δικού μου κειμένου, τα οποία φυσικά, κατά την συνήθειά του, παρερμηνεύει κατά το δοκούν. Όπως παρερμηνεύουν και όλοι οι ομόφρονές του τους Κανόνες της Εκκλησίας που αφορούν στο Έκκλητο και στα Προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό να τα αμφισβητήσουν.

Ο κ. Ευσταθίου είχε θιχτεί, διότι τον εξέθεσα όταν αποκάλυψα ότι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει, με πιο πρόσφατη τη συνέντευξη σε ρωσικό κανάλι, ότι πραγματικός στόχος της Μόσχας είναι μια Πανορθόδοξη Σύναξη χωρίς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με σκοπό τελικά να τον… δικάσουν και να τον κηρύξουν «σχισματικό» ή και «αιρετικό» ακόμη! Αυτός είναι ο σκοπός της Μόσχας, γι’ αυτό άλλωστε πιάστηκαν και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Πατριάρχου Ιεροσολύμων, ουσιαστικά διαστρέφοντάς τις, ώστε να εμφανίζεται ο Μακαριώτατος ότι επιθυμεί να συγκαλέσει ο ίδιος, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, μια Πανορθόδοξη Σύναξη.

Ο κ. Ευσταθίου, δυστυχώς, με το κείμενό του αυτό δεν υπερασπίζεται τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, αλλά τη Μόσχα και τις άνομες επιδιώξεις της κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας εν γένει. Ο Αναστάσιος ήταν το πρόσχημα για να επιτεθεί σε εμένα και σε όσους στηρίζουμε την Κανονική Τάξη της Εκκλησίας μας, η οποία αναγνωρίζει Πρώτο με συγκεκριμένες ευθύνες και προνόμια, απορρέοντα από αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων και από την Καθηγιασμένη Τάξη και Πράξη αιώνων της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Το ότι στην παρούσα φάση ο Αναστάσιος «τους βολεύει» είναι απλά μια αρνητική για τον ίδιο τον Μακαριώτατο συγκυρία, η οποία θα πρέπει να τον προβληματίσει. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων έχει καταστεί σημείο αναφοράς των ανά την οικουμένη εχθρών του Οικουμενικού Θρόνου και κολαούζων της μοσχοβίτικης προπαγάνδας, αφού και ο ίδιος, ως δήθεν «ισορροπιστής» και «φιλειρηνιστής», εκείνων τα αθεολόγητα ψευδεπιχειρήματα στρέφει κατά της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Αυτό άλλωστε του το έγραψε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μνημειώδες εκείνο Γράμμα, με το οποίο κυριολεκτικά ισοπέδωσε όλα τα ευσεβιστικά και ανορθόδοξα επιχειρήματά του: «Και απορούμεν πώς αύτη η προπέτεια και κατασυκοφάντησις της Μητρός Εκκλησίας και της ημών Μετριότητος προσωπικώς γίνεται υπ᾿ ενίων ανεκτή και εν τισι περιπτώσεσιν, εκόντων ή ακόντων αυτών, υιοθετείται υπό την μορφήν αποδοχής και επαναλήψεως της επιχειρηματολογίας των κινησάντων την πτέρναν κατά της ευεργέτιδος. Αγαπώσιν ούτοι οι μαθηταί υπέρ τους διδασκάλους την Εκκλησίαν και την ενότητα αυτής; Μη γένοιτο». Δικό του, λοιπόν, είναι το πνευματικό πρόβλημα και ας το σκεφθεί σοβαρά, έχοντας στους ώμους του το βάρος μιας μακράς θητείας προσφοράς στην Εκκλησία, υπό την αιγίδα και την διαρκή αρωγή και ευλογία του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στον κ. Ευσταθίου δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω σε όσα μου καταμαρτυρεί υπό το πρίσμα του ευσεβιστικού προτεσταντικού πουριτανισμού που κυριαρχεί στα κείμενά του και στις απόψεις του. Ένας προτεσταντισμός που έκδηλα αποκαλύπτεται και από τον βέβηλο ισχυρισμό ότι η αποδοχή του Εκκλήτου σημαίνει… «παπισμό»! Τόσους αιώνες η Εκκλησία αναγνωρίζει το Έκκλητον στον Οικουμενικό Πατριάρχη και υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις καταγεγραμμένες στην Εκκλησιαστική Ιστορία, όπως έχουν παραθέσει σε εμπεριστατωμένα κείμενά τους έγκριτοι Καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος. Προφανώς, κατά τον κ. Ευσταθίου και τους ομόφρονές του, η Εκκλησία επί αιώνες έκανε… λάθος, ήταν «πλανεμένη» και τώρα ευτυχώς βρέθηκαν αυτοί για να την… ανακαλέσουν στην τάξη!!!…

Θα παρακαλέσω τον κ. Ευσταθίου να σοβαρευθεί. Γιατί είναι τουλάχιστον μη σοβαρό, να ισχυρίζεται -και αυτό να επικαλείται ως κυρίαρχο «επιχείρημα» απέναντί μου- ότι από όλους τους εγκρίτους Καθηγητές μόνον ο κ. Μπούμης και από όλους τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος μόνον ο Μητροπολίτης Πειραιώς και οι τρεις που συνυπέγραψαν την περίφημη επιστολή προς τους Προκαθημένους, κατέχουν και ομολογούν την αλήθεια, ενώ όλοι οι άλλοι είναι πλανεμένοι και σφάλλουν! Μιλούν για «παπισμό», όταν οι ίδιοι διεκδικούν την αυθεντία και το αλάθητο έναντι πάντων! Μερικές μονάδες έναντι της Εκκλησίας και των Συνόδων! Ω της υποκρισίας!

Για να καταδείξω όμως πόσο έωλα είναι τα «επιχειρήματα» και οι «εξηγήσεις» που παρέχει για λογαριασμό του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ο κ. Ευσταθίου (άραγε, ως αυτόκλητος συνήγορος;…) θα επισημάνω μία και μόνη αυθαίρετη άποψη. Γράφει ο κ. Ευσταθίου: «Ὁ Μακαριώτατος δὲν ἀναφέρει ὀνόματα, γιατὶ λόγω τῆς ὑψηλῆς διάκρισης καὶ εὐαισθησίας ποὺ τὸν χαρακτηρίζει δὲν θέλει νὰ στιγματίσει πρόσωπα»!!! Αν εκείνος, όπως γράφει, «δάκρυσε» γράφοντας το κείμενό του, εγώ πάλι γέλασα διαβάζοντάς το… Γιατί μόνο σε ένα τρομακτικά αφελή μπορεί να σταθεί αυτό το επιχείρημα. Το όνομά μου και οι απόψεις μου έχουν γίνει γνωστά κατά το τελευταίο έτος, λόγω του δημόσιου διαλόγου με αφορμή το Ουκρανικό. Οι πάντες κατάλαβαν ότι εννοεί εμένα, και δέχτηκα πολλά μηνύματα που μου το επεσήμαναν, μόλις διάβασαν το κείμενο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας με την σχετική αναφορά. Εάν ο Μακαριώτατος δεν ήθελε να στιγματίσει πρόσωπα, δεν θα περιέγραφε καν το πρόσωπό μου, έστω και υπαινικτικώς, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ενίοτε ο χειρότερος τρόπος να προσβάλεις κάποιον είναι όταν τον περιγράφεις με σαφήνεια χωρίς να αναφέρεις το όνομά του.

Αρκετά όμως ασχολήθηκα με τον κ. Ευσταθίου, τον οποίον καν δεν γνωρίζω, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά στο δημόσιο διάλογο με αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης το Ουκρανικό και με σταθερή αποστολή να «απαντά» σε όσους με ακλόνητα επιχειρήματα καταδεικνύουν τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναντι των αθέμιτων και αντικανονικών ισχυρισμών και αξιώσεων της Μόσχας. Μέχρι τώρα ο κ. Ευσταθίου είχε εμμονή με τον Άρχοντα Ασηκρήτιν και εξαίρετο κανονολόγο εντιμολ. κ. Αναστάσιο Βαβούσκο, στου οποίου τα ιεροκανονικώς τεκμηριωμένα άρθρα επίσης… «απαντούσε» χωρίς να απαντά! Τώρα απέκτησε και μαζί μου, καθώς φαίνεται…

Θα τον διαβεβαιώσω μόνο ότι το bullying που κάνει σε όσους μαρτυρούμε την αλήθεια της Εκκλησίας απέναντι στις αυθαιρεσίες των Μοσχοβιτών και των μοσχοπαθών υποστηρικτών τους δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως, παρέχει σε όλους τους κήρυκες της αληθείας την πιστοποίηση ότι καλώς πράττουμε, καλώς γράφουμε, καλώς αγωνιζόμαστε. Στο τέλος, ο Θεός θα νικήσει. Το Θέλημά Του θα γίνει. Αυτό να το έχει υπόψιν του και ας αποφασίσει με ποια πλευρά θέλει να είναι: με την πλευρά του Θεού και της Εκκλησίας Του ή με εκείνους που υποσκάπτουν τα θεμέλιά Της και επιδιώκουν την παραφθορά της Ορθοδοξίας και το μετασχηματισμό της σε νεοπροτεσταντική σέκτα;

Υ.Γ. Το γεγονός ότι το κείμενο του κ. Ευσταθίου δημοσιεύθηκε στο γνωστό «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ» είναι προφανώς εντελώς τυχαίο… Να τον συγχαρώ για την «αναβάθμιση» και να του ευχηθώ σύντομα και στο Sputnik! Τόσο κόπο κάνει για το Μόσκοβο, ας του αναγνωριστεί τουλάχιστον…

https://romalewfronimati.blogspot.com/2019/12/blog-post_8.html#more

One thought on “ΟΤΑΝ «ΑΠΑΝΤΑΣ» ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΣ…”

  1. ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΚΩΝ/ΝΕ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s