Σουηδίας Κλεόπας: «Ο Χριστός ανασταίνει την καταρρακωμένη ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

Αν και σήμερα ο Χριστιανικός κόσμος γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου, η ανθρωπότητα σε πολλά μέρη του πλανήτη βιώνει μια συνεχιζόμενη σταύρωση. Ανεξίτηλη στη σκέψη μου παραμένει η φωτογραφία που είδα πρόσφατα στο facebook, ενός μικρού αγοριού, που κοιμόταν ανάμεσα στους τάφους των γονιών του, στη Συρία. Τραγική φιγούρα μιας τραγικής σύγχρονης πραγματικότητας!

Ο Αναστημένος Χριστός ανασταίνει μαζί Του την καταρρακωμένη ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια από τα σύγχρονα ρεύματα της ποικιλόμορφης εκμετάλλευσης, της κατάχρησης εξουσίας, της καταναγκαστικής εργασίας, της στρατολόγησης μαχητών για ένοπλες συρράξεις, του εμπορίου οργάνων, του προσφυγικού, της μετανάστευσης, της αναγκαστικής επαιτείας, της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, της δουλείας, με θύματα κυρίως το πλέον ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας, τα παιδιά.

Τον Οκτώβριο του 2017, είχα την τιμή να συνοδεύσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ισλανδία και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι, στις συναντήσεις του με τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες της χώρας, αναφέρθηκε συστηματικά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το οικολογικό ζήτημα, τη διαφύλαξη της Δημιουργίας και τις διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του, επισημαίνοντας μάλιστα το γεγονός ότι οι διώξεις των Χριστιανών ενέχουν τον κίνδυνο να εκκενωθεί η ευρύτερη περιοχή από τη Χριστιανική παρουσία.

Εκατομμύρια άνθρωποι, κάθε θρησκεύματος και εθνικότητας, ζουν στην κόλαση εμφυλίων και τρομοκρατίας. Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί στις περιοχές αυτές είναι μειοψηφίες και η καταδίωξη οδηγεί σε εκρίζωση και μαζική μετακίνησή τους προς άλλες χώρες, αλλάζοντας βίαια το δημογραφικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό χάρτη του κόσμου.

Οι ανατριχιαστικές αναφορές για σφαγές Χριστιανών και καταστροφές αρχαίων εκκλησιών και ανεκτίμητων μνημείων παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς, πυροδοτούν αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία εν εξελίξει θρησκευτική γενοκτονία!

Στη σκέψη μας και την προσευχή μας έχουμε σήμερα και την Ελλάδα, όπου οι αδελφοί και συγγενείς μας σηκώνουν το δικό τους σταυρό. Η οικονομική κρίση συνεχίζει να υφίσταται, υποχρεώνοντας έτσι χιλιάδες συμπατριώτες μας να μεταναστεύσουν, αφήνοντας πίσω αγαπημένα πρόσωπα. Η Σκανδιναυΐα έχει ήδη δεχθεί πολλούς Έλληνες, τους οποίους σας παρακαλώ, να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε, ώστε να ενσωματωθούν τάχιστα στην τοπική κοινωνία.

Η εγκληματικότητα, η προσφυγική κρίση, η λαθρομετανάστευση, η πληθυσμιακή κρίση, λόγω μαζικής μετανάστευσης και υπογεννητικότητας, συνιστούν μερικά από τα μείζονα προβλήματα που καλείται η πατρίδα μας να αντιμετωπίσει, με συνέπεια να καταστεί ευάλωτη στις επιθετικές και καιροσκοπικές βλέψεις των γειτόνων της.

Η υπεράσπιση των ιερών και οσίων του έθνους είναι πράξη ιστορικής και εθνικής αυτογνωσίας, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο υποτίμησης και διχαστικής αντιπαράθεσης. Όταν η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση και στο διάλογο, τότε και η ιστορική πείρα, συνδεόμενη με την διαρκή επιδίωξη εθνικής ενότητας, αποδεικνύεται η αποτελεσματική μέθοδος επίλυσης των εθνικά ευαίσθητων θεμάτων. Ενώνουμε τις προσευχές μας, για την άρτια έκβαση των διπλωματικών διαδικασιών, για την αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Οι προκλήσεις για την Ομογένειά μας στη Σκανδιναυΐα παραμένουν μεγάλες, αλλά με την προσήλωσή μας στην Εκκλησία, τη δραστηριοποίησή μας στα κοινά, την υποστήριξή μας προς τα Ελληνικά Σχολεία, τους Συλλόγους και όλους τους επίσημους φορείς, θα μπορέσουμε ενωμένοι και δυναμικά να υπηρετήσουμε το όραμά μας, να βιώσουμε δηλαδή και να εξοικειωθούμε με την Ελληνορθόδοξη Παράδοση και Κληρονομιά, που αποτελούν πνευματικά και πολιτιστικά στοιχεία δικά μας, των παιδιών μας, της ανθρωπότητας ολόκληρης!

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Αναστημένου Χριστού προς τους μαθητές Του: “Ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας, έως της συντελείας του αιώνος” (Ματθ. κη΄, 20). Ας αφήσουμε, λοιπόν, το Χριστό να γίνει ο συνοδοιπόρος μας, όπως έγινε στην πορεία προς Εμμαούς, με τον Κλεόπα και το Λουκά. Ας γίνει το Πάσχα η καθημερινή γιορτή μας και όχι μόνο μια μέρα το χρόνο. Η Αναστάσιμη ελπίδα ας νοηματοδοτεί την πορεία μας, ας μεταμορφώνει τη ζωή μας κι ας ανανεώνει την αντοχή μας στις ποικίλες δυσκολίες της εποχής μας.

Με εγκάρδιες Αναστάσιμες πατρικές ευχές,

† Ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

https://orthodoxia.info/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s