«Ο ορισμός της Ρωμιοσύνης».Φώτης Κόντογλου

 
«Η Ρωμιοσύνη βγήκε από το Βυζάντιο ή, για να πούμε καλύτερα, το Βυζάντιο στα τελευταία χρόνια του στάθηκε η ίδια η Ρωμιοσύνη.

Ακόμα από τον καιρό του Φωκά φανερώνουνται καθαρά τα χαρακτηριστικά της και στα χρόνια των Παλαιολόγων, που ψυχομαχά το βασίλειο, αντρειώνεται η βασανισμένη Ρωμιοσύνη. Η καινούργια Ελλάδα.Μεγάλωσε μέσα στην αγωνία η χριστιανική Ελλάδα, γιατί ο πόνος είναι καινούργια σφραγίδα του Χριστού.
Η Ρωμιοσύνη είναι η πονεμένη Ελλάδα. Η αρχαία Ελλάδα μπορεί να’ τανε δοξασμένη κι αντρειωμένη, αλλά η καινούργια, η χριστιανική, είναι πιο βαθιά, επειδή ο πόνος είναι ένα πράγμα πιο βαθύ κι από τη δόξα κι από τη χαρά κι από κάθε τι.
Οι λαοί που ζούνε με πόνο και με πίστη τυπώνουνε πιο βαθιά τον χαρακτήρα τους στον σκληρό βράχο της ζωής, και σφραγίζονται με μία σφραγίδα που δεν σβήνει από τις συμφορές κι από τις αβάσταχτες καταδρομές, αλλά γίνεται πιο άσβηστη.
Με μία τέτοια σφραγίδα είναι σφραγισμένη η Ρωμιοσύνη».

από το βιβλίο: «Ιωάννης Γ΄Βατάτζης – Ο Άγιος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου» (Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη).
*(το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου: «Η Πονεμένη Ρωμιοσύνη»).

https://simeiakairwn.wordpress.com

3 σκέψεις σχετικά με το “«Ο ορισμός της Ρωμιοσύνης».Φώτης Κόντογλου”

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΥΡΙΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΕΡΟ ΥΓΕΙΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΟΥΣ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΗ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΡΤΙΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΙΛΟΥΑΝΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΗ ΕΥΧΕΤΗΣ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Π. ΑΝΔΡΕΑΣ

    1. ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ
      Απ’ ότι έψαξα δεν υπάρχει ιδιαίτερη φυλλάδα για τους αγίους αποστόλους. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσετε την Παρακλητική και το Μηναίο Ιουλίου για τις ακολουθίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s