Περιδιάβαση μνήμης στο Πέραν, 59 χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά! (ΦΩΤΟ)Κωνσταντινούπολη, του Νίκου Μαγγίνα

 
 

Περιδιαβαίνοντας χθες, 6 Σεπτεμβρίου τη Μεγάλη Οδό του Πέραν στη Πόλη δεν ήταν δυνατόν να μην αναλογιστεί κανείς τα γεγονότα που συνέβησαν από το απόγευμα της 6ης ως τα ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου του 1955 ενάντια στην Πολίτικη Ρωμιοσύνη. Η διάβαση μνήμης στο Πέραν με την πολύβοη  παρουσία χιλιάδων αμέριμνων και ανυποψίαστων περαστικών «αλληλοπεριχωρούνταν» με σκέψεις, εικόνες, μνήμες από το θλιβερό παρελθόν. Δηλαδή με τις θλιβερές εικόνες που αποτυπώθηκαν σε εκατοντάδες φωτογραφίες αλλά και τις μνήμες των παθόντων, και ανθρώπων που εζησαν το γεγονότα, τις ασύλληπτες και βαρβαρικές καταστροφές σε εκκλησίες, νεκροταφεία, καταστήματα, σχολεία και σπίτια και βέβαια τις δολοφονίες, βιασμούς, τραυματισμούς και απειλές.

 

 

Μέσα σε όλους αυτούς τους χιλιάδες περαστικούς του ιστορικού Πέρα, στον «ίσιο δρόμο»  όπως συνήθιζαν να λένε με νόημα παλαιότερα οι Πολίτες, τη λεωφόρο του Πέρα, μία ομάδα διαδηλωτών, Τούρκων πολιτών, στο Γκαλατά Σαράι, στα μέσα δηλαδή της διαδρομής, είχαν συγκεντρωθεί με σκοπό να τιμήσουν τους παθόντες, τα θύματα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955. Ήχαν απλώσει στον δρόμο ένα μεγάλο πανώ με απεικόνιση από τα Σεπτεμβριανά γεγονότα με διάσπαρτα γαρύφαλλα και την επιγραφή « τιμούμε με σεβασμό την μνήμη των παθόντων». Τα πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές ήταν κυρίως : « 6/7 Σεπτεμβρίου, Το κράτος να ζητήσει συγνώμη» , 

« δεν λησμονήσαμε την 6/7 Σεπτεμβρίου»,  «6/7 Σεπτεμβρίου, Σταμάτα τον ρατσισμό». Μεταξύ των συνθημάτων ήταν και ένα στα ελληνικά που έλεγε « ΠΟΤΕ  ΞΑΝΑ».  Η εκδήλωση ανάμνησης γιά τα Σεπτεμβριανά γεγονότα διοργανώθηκε από την «Πλατφόρμα Σταμάτα τον Ρατσισμό και τον Εθνικισμό» .

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το μνημείο της πεντηκονταετίας της Τουρκικής Δημοκρατίας 1923- 1973, η οποία κάθε άλλο παρά δημοκρατική αποδείχθηκε για τη Ρωμιοσύνη και τις Μειονότητες γενικά. Με ανακοινωθέν της η Πλατφόρμα ενημέρωνε γιά τα γεγονότα του 1955 εναντίον των Ρωμιών και γενικά σε ορισμένες μειονότητες όπως Αρμενική και Εβραϊκή. Το ανακοινωθέν αναφέρει ακόμη ότι υπήρξαν δεκαπέντε δολοφονημένοι, τριακόσιοι τραυματισμένοι, τετρακόσιοι βιασμοί γυναικών, ενώ κατέστρεψαν  5214 σπίτια , 1004 καταστήματα και χώροι εργασίας, 73 εκκλησίες , μία συναγωγή, δύο μοναστήρια και 26 σχολεία.  Τονίζεται επίσης ότι τα Γεγονότα αυτά είχαν απώτερο σκοπό να ισχυροποιήσουν το νέο δημιούργημα του εθνικού κράτους εξαφανίζοντας τις μη μουσλουμανικές μειονότητες. 

– See more at: http://www.amen.gr/article19161#sthash.jvppijpl.dpuf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s